Lapset, nuoret ja perheet

Lapset, nuoret ja perheet

AsiakaspolkuYksikköHakusanatLisätiedot
Nuori nuorisopsykiatrian poliklinikan asiakkaanaNuorisopsykiatriaNuorisopsykiatrian poliklinikan hoitokäytännöt
Diabeteksen hoito ja seuranta Lasten ja nuorten yksikössäLasten ja nuorten yksikködiabetesLasten diabetes on Suomessa yleisempää kuin missään muualla maailmassa.Vuosittain diabetekseen sairastuu viitisensataa alle 15-vuotiasta suomalaislasta.
Lastenneuvolan asiakaspolkuLasten ja nuorten yksikkölastenneuvola, määräaikaistarkastus, neuvolaLastenneuvolassa seurataan lapsen kehitystä ja kasvua sekä tuetaan ja rohkaistaan vanhempia vanhemmuudessa ja lapsen kasvatuksessa.
Kasvatus- ja perheneuvolan asiakaspolkuLasten ja nuorten yksikkökasvatus, perhe, käytöshäiriö, ero, elämän kriisitKun sinulla on huoli itsestäsi, lapsesta tai perheestäsi.
Lapsen, nuoren ja perheen varhainen tuki (Perhepalvelukeskus)Lasten ja nuorten yksikköPerhepalvelukeskus on eri ammattiryhmistä koostuva asiantuntijatyöryhmä, josta tukea tarvitsevilla lapsilla ja nuorilla (0-22 v) sekä heidän perheillään on mahdollisuus saada moniammatillista asiantuntija-apua ja tukea ilman lähetettä.
Lapsi lastenpsykiatrian poliklinikan asiakkaanaLasten ja nuorten yksikköLastenpsykiatrian poliklinikka tarjoaa moniammatillista tukea ja apua koko perheelle lapsen mielenterveyden häiriöissä 12 ikävuoteen saakka.
Nuori mielenterveyskuntoutuja nuorten kuntoutusyksikössäLasten ja nuorten yksikköNuorten kuntoutusyksikkö on tarkoitettu nuorille, joilla arjen hallinnassa haittaa neuropsykiatrian (ADHD, ADD, autismin kirjon häiriöt kuten Aspergerin oireyhtymä, touretten syndrooma) ja/ tai mielialahäiriöiden oireista (masennus, bipolaarinen mielialahäiriö). Myös ahdistuneisuus-, pakko-oire- ja syömishäiriöiset voivat hyötyä kuntoutuksesta nuorten kuntoutusyksikössä.
Lastensuojelun asiakkuusLastensuojeluLastensuojelua on lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu, jota toteutetaan silloin kun lapsi ja perhe ovat lastensuojelun asiakkaana. Kyse on lastensuojelutyöstä, jota tehdään lastensuojelun sosiaalityössä, kun on päätetty, että lapsi tai nuori on lastensuojelun asiakas.
Lapsiperheiden sosiaalityön asiakkuusAikuissosiaalityösosiaalityö, sosiaaliohjaus, perhetyö, tukihenkilöLapsiperheiden sosiaalityön tarkoituksena on edistää lapsiperheen hyvinvointia ja toimintakykyä lapsen ja perheen arkea tukien.
Perheoikeudelliset palvelutLastensuojeluLastenvalvojaan saa yhteyden soittamalla tai sähköisesti Hyviksen kautta, jättämällä yhteydenottopyynnön.
Neuropsykiatriset häiriötMaija TuominenADHD, ADD, Asperger, Tourette, Lasten ja nuorten erilaisia neurologisia häiriöitä kuvaava hoitopolku.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asiakaspolkuKoulu- ja opiskeluterveydenhuoltokoululainen, opiskelija, kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto, terveystarkastusKouluterveydenhuolto on maksutonta terveydenhuoltoa, johon kuuluvat vuosittaiset terveystarkastukset ja ensiapuluonteinen sairaanhoito. Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa terveydenhuollon palveluja lukioiden, ammatillisen oppilaitoksen, kansanopistojen ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille.
PäänsärkyLasten ja nuorten yksikköLasten ja nuorten päänsäryn tutkimukset ja hoito Sosterissa
Mielenterveystalon nettiterapiatLasten ja nuorten yksikköterapia, mielenterveysongelmatOhjautuminen Mielenterveystalon nettiterapiaan. Perhepalvelukeskuksen koordinoimat nettiterapiat ovat tarkoitettu 16 - 24 vuotiaille.
UmmetusLasten ja nuorten yksikköUmmetusHoitopolkuun on kuvattu lapsen ummetuksen yleinen hoitolinjaus Sosterissa.
SkolioosiKoulu- ja opiskeluterveydenhuoltoSkolioosi RyhtiSkolioosin seulonta tapahtuu lastenneuvolassa ja koulu- sekä opiskelijaterveydenhuollossa. Arviointi ja hoito tapahtuu fysiotearpiassa ja ortopedian pl:lla.
eAsiointia erilaisiin tarpeisiinomahoito, ajanvaraus, tietojen katseluTietoa sähköisestä asioinnista Sosterin yksiköissä
Perhetyön palvelutperhe, perhetyö, lapsiperhePerhetyö on asiakkaan ja hänen perheensä hyvinvoinnin tukemista. Tarkoituksena on perheen voimavarojen vahvistaminen ja vuorovaikutuksen parantaminen. Sitä voidaan tehdä ehkäisevänä tai korjaavana työnä ja sitä tehdään neuvolan, sosiaalitoimen tai lastensuojelun yhteydessä. Perhetyö on sosiaalihuoltolain mukainen palvelu, eikä vaadi lastensuojelun asiakkuutta.
Äitiysneuvolan asiakaspolkuÄitiysneuvola, raskaus, odotusÄitiysneuvolassa huolehditaan äidin, sikiön ja perheen hyvinvoinnista ja tuetaan vanhempia vanhemmuuteen valmistautumisessa.
ToimintaterapiaLasten ja nuorten yksikkötoimintaterapiaToimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jossa lapsen kehitystä tuetaan niin, että päivittäisten toimintojen , leikin ja kouluvalmiuksien oppiminen helpottuu.
Käytös- tai päihdehäiriöisen alaikäisen intensiivinen perhehoito (MDFT)Lasten ja nuorten yksikköMDFT, käytösongelmat, päihdeongelmat, koulunkäyntiongelmatMDFT Soveltuu nuorille, joilla on laaja-alaisia ongelmia kuten oireilua käytösongelmilla tai päihteiden käytöllä. Näillä nuorilla on monia haasteita, joihin tavanomaiset auttamiskeinot eivät ole tepsineet.
Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan asiakaspolkuehkäisy, perhesuunnittelu, ennalta ehkäisyEhkäisyneuvola antaa ohjausta raskaudenehkäisyyn, sukupuolitauteihin ja raskauden keskeytyksiin liittyviin kysymyksiin. Perhesuunnittelun tavoite on, että jokainen syntyvä lapsi on toivottu perheenjäsen. Annamme neuvontaa ja ohjausta myös lapsettomuuteen liittyvissä asioissa.
Lasten puheterapiapalvelutPerhepalvelukeskus, Kaario Johannapuheterapia, lapset, terapia, puheen ja kielen kehitys, äännevirheet, kielihäiriöTietoa lapsen puheen ja kielen kehityksen tukemisesta.
Lähisuhdeväkivaltatyön asiakaspolkuväkivalta, aggressio, aggressiivisuus, pahoinpitelyVäkivalta on tietoinen teko. Jokaisella on oikeus saada apua lähisuhdeväkivaltaa kohdatessa.
Röntgeniin tulevan asiakaspolkuVirva Riikilä 24.7.2019/RadiologiaRöntgen, kuvantaminen, radiologia, kuvausRöntgentutkimus lähetteestä tulosten kuulemiseen.
Lasten ja nuorten palveluluukun asiakaspolkulapsi, nuori, lapset, nuoret, palvelu, palveluluukkuLasten ja nuorten palveluluukku tarjoaa sairasvastaanoton ja vastaukset kaikkiin 0-23-vuotiaiden lasten ja nuorten terveys- ja hyvinvointiasioihin yhdellä yhteydenotolla. Saat apua myös mielenterveys- ja sosiaalialan kysymyksiin.
Seksuaalineuvonnan asiakaspolkuseksuaalisuus, seksi, yhdyntä, haluttomuus, tunteetSeksuaalineuvonta voi olla tarpeen monissa elämäntilanteissa. Seksuaalineuvonnassa voidaan pureutua muun muassa seksuaali-identiteettikysymyksiin, haluttomuuteen, vuorovaikutuksen ja läheisyyden ongelmiin sekä tunteiden ilmaisuun.
Seulonnat ja joukkotarkastuksetpapa, joukkotarkastus, papa-koe, mammografia, seulontatutkimuksetSeulonta ja joukkotarkastuksiin kuuluvat kohdunkaulansyövän seulontatutkimus, rintäsyöpätutkimus ja raskauden aikaiset seulontatutkimukset.
Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminentupakka, tupakointi, nuuska, syöpäriski, suun terveys, keuhkosyöpäKeinoja ja hyviä ohjeita tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamiseen.
Raskauden keskeytys lääkkeilläraskauden keskeytys, lääkkeellinen keskeytysTietoa lääkkeellisen raskauden keskeytyksen vaiheista.
KasteluLasten ja nuorten yksikkökastelu, yökastelu, virtsaaminenKastelu on kaikkein tavallisimpia lasten vaivoja. Joka kymmenes 4-5-vuotias lapsi kastelee vielä melko säännöllisesti öisin.
Syömishäiriötä sairastavan hoitopolkuLasten ja nuorten yksikkö, perhepalvelut, neuvola, kouluterveydenhuolto ym.alipaino, anoreksia, bulimia, laihuushäiriö, syömishäiriö Syömishäiriötä sairastavan lapsen ja nuoren hoitopolku Sosterissa
SiedätyshoitoLasten ja nuorten yksikkö, perhepalvelut, neuvola, kouluterveydenhuolto ym.Siedätys, allergia, siitepölyHoitopolkuun on kuvattu yleisimpien allergioiden aiheuttajien siedätyshoitoja
Synnytyspelkopotilaan asiakaspolkusynnytys, synnytyspelko, riskisynnytys, riskisynnyttäjäSynnytyspelon kasvaessa liian suureksi on hyvä hakea apua, ja onneksi sitä on saatavissa. Keskusteleminen terveydenhoitajan, kätilön, lääkärin tai tarvittaessa psykologin kanssa usein auttaa.
Hammashoidon asiakaspolku alle kouluikäisille lapsillehammashoito, lapsetTietoa 0-6 -vuotiaiden lasten hammashoidon asiakaspoluista.
Hammashoidon asiakaspolku koululaisillehammashoito, lapset, koulu, koululaisetTietoa 7-15 -vuotiaiden lasten hammashoidon asiakaspoluista.
Hammashoidon asiakaspolku nuorillenuoret, hammashoitoTietoa 15-18 -vuotiaiden nuorten hammashoidon asiakaspoluista.
ADHD asiakaspolkuKatja Kyllönen, Emma MuhonenAktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (attention-deficit hyperactivity disorder) on toimintakykyä heikentävä kehityksellinen häiriö, joka voidaan diagnosoida lapsuudessa, nuoruudessa tai aikuisuudessa.
Raskausdiabetes asiakaspolkuLasten ja nuorten yksikkö, perhepalvelut, neuvola, kouluterveydenhuolto ym.rskaus, diabetesRaskausdiabeteksella eli gestaatiodiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Raskausdiabeteksen sairastaneilla on suurentunut vaara sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen.