Raskauden keskeytys lääkkeillä

Lääkkeellinen raskauden keskeytys tarkoittaa istukan toiminnan lopettamista lääkehoidolla ja siitä seuraavaa kohdun tyhjentymistä. Alle 12-viikkoinen raskaus voidaan keskeyttää lääkkeillä. Keskeytys voidaan tehdä kotona, jos raskausviikot ovat alle 9 viikkoa ja asiakas on täysi-ikäinen. Lisäksi kotona tulee olla paikalla toinen aikuinen. Raskausviikoilla 9-12 keskeytys suoritetaan lääkkeellisesti sairaalassa. Lääkkeellisesta raskaus keskeytetään ottamalla kahta eri lääkerrä 1-2vrk:n välein. Ne voivat aiheuttaa sikiövaurioita, joten lääkkeiden ottamisen jälkeen keskeytystä ei voi enää perua.

Mikäli sinulla on sydän- ja verisuonisairauksia, vaikea astma, epilepsia, veren hyytymishäiriö tai muita vakavia sairauksia, lääkäri arvioi lääkkeellisen keskeytyksen sopimisesta sinulle.

Tässä asiakaspolussa käydään läpi kotona tehtävä raskauden keskeytys.

Yhteydenotto neuvolaan

Yhteydenotto neuvolaan

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan saat yhteyden soittamalla neuvoloiden keskitettyyn ajanvaraukseen. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Perhesuunnitteluneuvolan ajanvarauksissa käytetään tekstiviestimuistutustoimintaa. Kumppanisi on aina tervetullut mukaan neuvolakäynnille.

Neuvolakäynnit ovat asiakkaalle maksuttomia.  Ellei asiakas tule vastaanotolle, niin:

  • yli 15 -vuotiaalle lähetetään lasku perumattomasta lääkäriajasta
  • soitetaan ja tarjotaan uutta aikaa
  • laitetaan kutsukirje
  • jos alle 18 -vuotiaan kohdalla herää huoli, niin otetaan tarvittaessa yhteys huoltajaan/lastensuojeluun

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolatoimintaa ohjaa Terveydenhuoltolaki,  Valtionneuvoston asetus 338/2011 ja Käypä hoito -suositukset.

Tervetuloa neuvolaan!

Seuraavat vaiheet

Terveydenhoitajan ja neuvolalääkärin vastaanottokäynnit neuvolassa

Terveydenhoitajan ja neuvolalääkärin vastaanottokäynnit neuvolassa

Terveydenhoitajan vastaanottokäynti:

Terveydenhoitaja keskustelee kanssasi elämäntilanteestasi ja pohtii mahdollisen tuen tarpeen. Käymme yhdessä läpi niitä asioita mitkä elämäntilanteessasi vaikuttavat tämän raskauden keskeytykseen. Tällä käynnillä myös arvioidaan raskauden kestoa viimeisten kuukautisten perusteella ja mietitään jatkoa ajatellen sopivaa sinulle ehkäisyä.

Tarvittaessa terveydenhoitaja tekee lähetteen veri- ja virtsakokeisiin, esimerkiksi raskauden varmistamista sekä veriryhmän tarkistamista varten. Terveydenhoitaja varaa  ajan neuvolalääkärille.

Neuvolalääkärin vastaanottokäynti:

Neuvolalääkäri tekee vastaanottokäynnillä sinulla gynekologisen tutkimuksen, jolla arvioidaan raskauden kestoa. Gynekologinen tutkimus käsittää potilaan haastattelun ja kliinisen tutkimuksen, johon kuuluu vatsan tunnustelu sekä gynekologinen sisätutkimus. Hän tekee myös lähetteen naistentautien poliklinikalle, jossa gynekologi tarkastaa sinut ja saat ohjeet lääkkeelliseen raskauden keskeytykseen.

Odota yhteydenottoa naistentautien poliklinikalta, hoitaja soittaa sinulle. Poliklinikalle tarvitset mukaan lääkärin antaman AB1-lomakkeen ja kela-kortin.

Puoliso tai tukihenkilö on tervetullut mukaan käynneille.

Seuraavat vaiheet

Naistentautien poliklinikan käyntiin valmistautuminen

Naistentautien poliklinikan käyntiin valmistautuminen

Naistentautien poliklinikalta otetaan yhteyttä sinuun, kun lähete on saapunut poliklinikalle ja saat vastaanottoajan.

Tullessasi naistentautien poliklinikalle ota mukaan neuvolalääkärin allekirjoittamat keskeytyslupakaavakkeet (AB1-lomake). Naistentautien poliklinikalla samalla käynnillä tapaat sekä hoitajan että gynekologin. Vastaanotosta tulee asiakkaalle poliklinikkamaksu.

Mikäli sinulla on kysyttävää löydät yhteystiedot naisten poliklinikalle täältä.

Seuraavat vaiheet

Gynekologin vastaanotto

Gynekologin vastaanotto

Naistentautien poliklinikalla lääkäri varmistaa gynekologisella sisätutkimuksella ja emättimen kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella raskauden keston ja sijainnin. Keskustelee ja varmistaa keskeytyspäätöksen. Lääkäri keskustelee kanssasi sinulle sopivasta ehkäisystä.

Lääkäri kirjoittaa käynnillä tarvittavat kipulääkereseptit ja sairausloman tyhjennyspäivästä alkaen 1-3 päivää.

Seuraavat vaiheet

Hoitajan vastaanotto

Hoitajan vastaanotto

Hoitaja antaa sinulle ohjeet hoidon etenemisestä ja saat suun kautta otettavan Mifepristone-tabletin, joka aloittaa raskaudenkeskeytyksen.

Jos olet veriryhmältäsi Rh-negatiivinen, saat anti-D-immunoglobuliinipistoksen, jolla ehkäistään mahdollinen vasta-aine muodostus seuraavassa raskaudessasi.

Hoito jatkuu annettujen ohjeiden mukaan kotona tai osastolla.

Keskeytyksen onnistuminen varmistetaan verikokeella (P-hCG) kolmen viikon kuluttua keskeytyksestä. Muistathan käydä verikokeessa!

Seuraavat vaiheet

Jälkihoito

Jälkihoito

Raskauden keskeytyksen jälkeen jälkivuotoa kestää noin kaksi viikkoa, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Vuoto on runsaampaa yleensä ensimmäisinä päivinä.  Seuraavat kuukautiset alkavat yleensä noin 4-7 viikon kuluttua ja voivat olla normaalia runsaammat.

Puhtaudesta huolehtimisella ehkäiset kohtutulehdusta ja jälkivuodon aikana suositellaan käytettävän ainoastaan terveyssiteitä. Ammekylpyjä, uimista ja yhdyntää ilman kondomia on syytä välttää. Mikäli sinulle tulee kovia alavatsakipuja, kuumetta, pahanhajuista tai runsasta pitkittynyttä vuotoa, ota yhteys naistentautien poliklinikalle tai päivystykseen.

Raskaudenehkäisystä huolehtiminen on tärkeää! Uudelleen raskaaksi tuleminen on mahdollista jo ennen seuraavia kuukautisia. Ehkäisyn aloittaminen neuvotaan sinulle valitun ehkäisyn mukaan.

Seuraavat vaiheet

Henkinen tuki

Henkinen tuki

Moni kokee helpotusta, kun keskeytys on ohi. Joillekin raskaudenkeskeytys voi olla henkisesti raskasta ja tunteet ristiriitaisia ja vaihtelevia. Sisäinen varmuus, että on tehnyt elämäntilanteeseensa nähden hyvän päätöksen, on tärkeää. Se ehkäisee mielialan vaihteluita ja auttaa tunteiden läpikäymistä raskaudenkeskeytyksen jälkeen.

Tarvittaessa voit hakea apua omasta terveyskeskuksesta, mielenterveystoimistosta, seurakunnasta tai kriisikeskuksesta.

Seuraavat vaiheet

 

Ole ystävällinen ja anna palautetta asiakaspolusta tämän linkin kautta.