Röntgeniin tulevan asiakaspolku

Röntgentutkimus kuvaustarpeen arvioinnista tulosten kuulemiseen.

Takaisin

Kuvantamistarpeen arviointi

Kuvantamistarpeen arviointi

Röntgen- ja muihin kuvantamistutkimuksiin tarvitset aina lääkärin lähetteen, koska potilaaseen kohdistuvan säteilyaltistuksen tulee olla lääketieteellisesti oikeutettu.  Lähettävä lääkäri päättää juuri sinulle sopivan kuvantamismenetelmän ja sen oikeutuksen.

Ennen kuvausta saat tutkimusajan ja mahdolliset esivalmisteluohjeet tutkimusta varten.

Seuraavat vaiheet

Kuvantamistutkimus

Kuvantamistutkimus

Sosterin kaikki kuvantaminen tapahtuu Savonlinnan keskussairaalassa radiologian yksikössä, jossa tehdään erilaisia kuvantamistutkimuksia ja radiologisia toimenpiteitä asiakkaiden diagnoosin ja hoidon tueksi.

Radiologian henkilökunta vastaa siitä, että tutkimuksesi suoritetaan aina niin pienellä säteilyannoksella kuin mahdollista riittävän tiedon saamiseksi (ALARA-periaate, ”As Low As Reasonably Achievable”).

Tutkimusvalikoimamme on:

 

Raskaus

Ennen tutkimuksia naisilta kysytään raskauden mahdollisuutta, sillä sikiö on herkkä säteilylle. Lähettävä lääkäri arvioi raskaudenaikaisen tutkimuksen tarpeellisuuden ja kiireellisyyden sekä käytettävän tutkimusmenetelmän. Jos mahdollista, tutkimus suoritetaan raskauden loppupuolella tai synnytyksen jälkeen.

Jos röntgentutkimus päätetään kuitenkin tehdä, huolehtii hoitaja siitä että sikiön säteilyaltistus jäisi mahdollisimman pieneksi. Tutkimuksen tekemättä jättämisestä voi olla sikiön terveydelle enemmän haittaa kuin kuvauksesta aiheutuvasta säteilyannoksesta.

 

Palaute

Asiakaspalautetta kuvantamistutkimukseen koskien voit antaa tämän linkin kautta. Saman kyselykaavakkeen voit täyttää myös paperisena ja jättää asiakaspalautelaatikkoon.

Seuraavat vaiheet

Tulosten kuuleminen

Tulosten kuuleminen

Radiologi antaa lausunnon kuvistasi ja tulokset kuvantamistutkimuksista saat lähettävästä yksiköstä, joko vastaanotolla, kirjeellä tai puhelimitse. Tutkimuslähetteen ja radiologin lausunnon näet Kanta.fi -palvelusta tulosten kuulemisen jälkeen.

Voit tilata itsellesi kopion kuvantamistutkimuksesta CD/DVD-tallenteena, esimerkiksi jos olet menossa muualle jatkohoitoon. Tallenne maksaa 20 euroa ja se toimitetaan postitse. Lasku lähetetään ilmoitettuun osoitteeseen. Tilaaminen onnistuu:

  • Hyvis.fi sähköisen asioinnin kautta
  • Radiologian toimistosta

 

Seuraavat vaiheet

 

Ole ystävällinen ja anna palautetta asiakaspolusta tämän linkin kautta.